Yhdistyksen synty

Yhdistyksemme perustettiin Neuvostoliiton hajoamisen jälkimainingeissa. Sen virallinen rekisteröintipäivä on 16.08.1994. Yhdistys jatkaa Vapaussotiurien Huoltosäätiön Varsinais-Suomen osaston toiminnan jalanjäljillä. Yhdistyksen näkyvänä  jokavuotisena toimena voidaan pitää Tammisunnuntaijuhlaa. Se aloitetaan Tuomiokirkon jumalanpalveluksella, jonka jälkeen on seppeleenlasku Vapaussodassa kaatuneiden hautamuistomerkillä Unikankareella vastapäätä Turun hovioikeuden taloa. Sen jälkeen on lyhyt ohjelmallinen kahvitilaisuus ollut Hamburger Börsin Jugend-salissa. Börsin vaihduttua Scandic-hotelliketjuun emme enää vuonna 2024 saaneet Judend-salia ilmaiseksi. Juhlapaikka on toistaiseksi Heikkilän kasarmin sotilaskoti.






Nykyhetken toimintaa

Olemme vaalineet myös Porin pataljoonan 5. komppanian eli Turun komppanian taistelureittejä ja -paikkoja Satakunnan rintamalla hankkimalla muistolaattoja niihin. Viimeisin on Pomarkun Honkakosken taistelun muistomerkki 2019. Siellä Rosendahlin ahteella Turun komppania (vain 40 miestä) sai tulikasteensa jääkärivääpeli Aarne Peltosen johdolla. Olemme myös saaneet Vårdön kunnnan myötämieliseksi hankkeellemme, jonka myötä  pystytimme muistolaatan Saariston Vapaajoukon perustamisen paikalle. Kunnasta tuli kielteinen päätös vuonna 2010, mutta yritimme uudelleen keväällä 2020. Vårdön kunnanhallituksen lupa saatiinkin 26.5.2020. Virallinen paljastustilaisuus oli 17.06.2021. Ks. kuva.

Saariston Vapaajoukon perustamispäivä oli 7.2.1918 Iniön Salmisholman kansakoululla. Saimme 10.12.2021  Iniön aluelautakunnalta luvan kiinnittää muistolaatta Snäckanin koulun ulkoseinään. Laatta paljastettiin 3.6.2022.

Yhdistys ylläpitää myös vapaussota-aiheista perinnekaappia Pansion laivastoaseman sotilaskodissa.

Tarkoitus on myös selvittää ns. Ahvenanmaan retkikunnan  eli Uudenkaupungin suojeluskunnan reittejä Ikaalisiin ja sen muodostumisesta Turun pataljoonaksi ja taistelut sillä suunnalla. Retki sinne tehdään 8.6.2024.